Березівська районна рада
Одеська область
Малий Герб України
gov.ua Місцеве самоврядування України
  Пошук

Герб Березівського району

Дата: 02.10.2023 15:35
Кількість переглядів: 92

Фото без опису

Герб Березівського району становить собою заокруглений щит (на означення належності до територіальної геральдики) пропорції 5:6.

Щит розтятий вертикально на геральдично праве синє та геральдично ліве золоте поле.

На синьому тлі — золотий сніп колосся у стовп.

На золотому тлі — фігура Святого Миколи у синьому одязі із синім хрестом у правиці та срібною розгорнутою книгою у лівиці. Обличчя Святого Миколи натурального кольору.

На срібно-синьому підніжжя (дві сині хвилясті та дві срібні хвилясті балки).

 

Зовнішні елемент

Щит увінчано золотою ординарною територіальною короною.

Зелений лавровий вінок обсновує гербовий щит.

Під щитом вінок обвитий гасловою стрічкою у вигляді українського рушника з вишивкою автентичного, притаманного для Березівського району рослинного стилю хрестиком, традиційного червоно-чорного забарвлення з характеристичним елементом — “червона калина”.

Гасловий напис на рушнику синьою барвою — “БЕРЕЗІВСЬКИЙ РАЙОН”

 

Малий герб — зображення на заокругленому щиту без повніших елементів.


Основне використання на друкарській продукції, де не можна уникнути зменшення.

 

Геральдичні фігури

Геральдична фігура – підніжжя

Лиман на відміну від річки займає всю спідню частину поля, обмежуючись лише вгорі хвилястою лінією. При тому, колір мусить бути темніше, ніж встановлений для звичайної синьої тинктури.

Використане підніжжя з двох синіх та двох срібних хвилястих смуг уособлює поєднання двох водних стихій. Отже, срібно-сине підніжжя символізує лиман, плавні.

 

Гербові фігури

 

Золотий сніп обраний як найбільш характерний символ місцевості, гербова фігура з хлібного колосся є однією з найпоширеніших символів українського села, що зазвичай символізує добробут, сумлінну працю, мирне життя, також в геральдиці виступає як ординарний символ християнства.

Святий Микола визнаний духовним патроном Березівського району. Фігуру Святого Миколи зображено синьою тинктурою, що контрастна на золотому тлі. По центру синьої хламиди золотий шарф. Обличчя Святого Миколи натурально (тілесного) кольору.

У правиці Святого Миколи синій лапчастий шестикінцевий хрест зі значно видовженим спіднім раменом. У лівиці срібна книга.

Книга — ординарний символ мудрості. Книга в руках Святого символізує споконвічність християнського віровчення, певність у майбутньому, добробут. Розгорнута книга — відкритість громадської справи, місіонерські прагнення.

Лапчастий хрест - основне значення цієї геральдичної фігури — вірність ідеалу та товариству, сталість. Український козацький хрест, утворений з чотирьох (шістьох, вісьмох) розширених сторін, без клиноподібних вирізів (“ластівчаний хвіст”), принципово відрізняється від найближчих до нього зображень — мальтійського, грузинського (обидва з вирізами) та кавалерського, тим, що він практично завжди має видовжений нижній рамен. Після затоплення водосховищами (у 30-60 pp. XX ст.) традиційних запорізьких земель, Одеська область є тереном, де найкраще збереглись ці аксесуари козацької слави.

 

Символіка зовнішніх елементів герба

 

Лавровий вінок обраний як символ бойових та трудових традицій Березівського району.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь